برگزیده ها

مازندمجلس: گرچه شورای عالی سیاستگذاری با هدف ساماندهی کار تشکیلاتی اصلاح طلبان تشکیل شد اما گویا برخی از فعالان سیاسی این جناح چنین مکانیزمی را بر نمی تابند و خواستار انحلال آن هستند.

مازندمجلس:

نامه نیوز : گرچه شورای عالی سیاستگذاری با هدف ساماندهی کارتشکیلاتی اصلاح طلبان تشکیل شد اما گویا برخی از فعالان سیاسی این جناح چنینمکانیزمی را بر نمی تابند و خواستار انحلال آن هستند. در میان مخالفان شورای عالیسیاستگذاری می توان به رهامی، منتجب نیا، کواکبیان، حکیمی پور و هادی خامنه ایاشاره کرد که خواهان بازگشت محوریت تصمیم گیری به شورای هماهنگی جبهه اصلاحاتهستند اما حجت الاسلام حسین انصاری راد نظر دیگری دارد. او می گوید احزاب اصلاحطلب نمی توانند محور کار تشکیلاتی و تصمیم گیری جریان اصلاحات باشند چون نهایتاکارشان به دعوا و ارائه لیست های جداگانه ختم می شود.

* ساماندهی کار تشکیلاتی اصلاحطلبان بعد از انتخابات ریاست جمهوری باید چگونه باشد، برخی معتقد به حفظ شورایعالی سیاستگذاری هستند اما در مقابل آقایان رهامی، منتجب نیا، کواکبیان، حکیمی پورو هادی خامنه ای می گویند باید احزاب در قالب شورای هماهنگی جبهه اصلاحات محورتصمیم گیری ها باشند؟

-اصلاح طلبان باید نظر آقای خاتمی را دریافت کنندچون آقای خاتمی به تصمیم گیری شورایی با حضور همه اصلاح طلبان قائل است. در واقعاصلاح طلبان باید اختلافات تاکتیکی، مقطعی و موردی خود را در قالب آن شورا بامشورت و نهایتا رأی گیری حل و فصل و براساس اصول مشترک اصلاح طلبی توافق کنند. اکثراین آقایان را می شناسم. کسی نباید براساس مصالح شخصی بگوید «حقی دارم»، «سرجایخودم نیستم» یا «سهمم اینقدر است». کسی که حاضر نباشد با مشورت و رأی گیری جامعاصلاح طلبان خود را هماهنگ کند و به رأی گیری و نظر جمع تن ندهد اصلاح طلب نیستبلکه فرد خودخواه و مستبدی است که منفعت و مصلحت شخصی خودش را دنبال می کند. چنینکسی را باید کنار زد.

*در واقع منظورتان از تصمیم گیری شورایی همینشورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان است؟

- بله، شورایی متشکل از همه احزاب و شخصیت هایمستقل اصلاح طلب باید برای حرکت های سیاسی و انتخاباتی این جریان تصمیم بگیرد کهدیگر کسی حرفی نداشته باشد و شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان تصمیمات را با رأیگیری و مشورت جمعی اتخاذ کند. اما اگر کار دست احزاب بیفتد وحدتی حاصل نمی شود چونهر حزبی دیدگاه خود را دنبال می کند و موقع انتخابات با جنگ و دعوا می خواهد لیستخاص خودش را بدهد چنین رویکردی به جایی نمی رسد. اصلاح طلبان باید بتوانند در انتخاباتبا اتحاد حرکت کنند که تا حدودی این مشی از سال 92 تاکنون رعایت شد. البته در چهارسال گذشته اصلاح طلبان مجبور بودند که متحد عمل کنند اما اگر مقداری دست شان بازباشد و اختلافات اوج گیرد احزاب و شخصیت های سیاسی با هم اختلاف خواهند کرد کهقطعا در انتخابات بازنده می شوند. یعنی همان اتفاقی که سال 84 افتاد و کشور واصلاح طلبی را برای نیم قرن به عقب انداخت تکرار خواهد شد.

*آقایان رهامی، منتجب نیا، کواکبیان، حکیمی پورو هادی خامنه ای می گویند ما جمعی از احزاب اصلاح طلب هستیم که می خواهیم گوشه ایاز جریان اصلاح طلبی را می خواهیم لیدری کنیم، به نظر شما آنها نتیجه ای خواهندگرفت؟

- خیر، آنچه عرض کردم جواب این سئوال را دادم. وقتیشورای سیاستگذاری اصلاح طلبان با نظر آقای خاتمی و بزرگان اصلاحات و با حضور همهاحزاب و شخصیت های مستقل اصلاح طلب تشکیل شد، این افراد نیز باید به تصمیمات شوراتن بدهند و در قالب شورا گفتگو و حرف های شان را مطرح و مشورت دهی کنند تا بعدبتوان هنگام انتخابات تصمیم گیری جمعی انجام داد. کسی بخواهد مکانیزم تصمیم گیریجمعی را به هم بزند، اصلاح طلب نیست بلکه یک مستبد به رأی است چون اصل اول اصلاحطلبی پذیرش مشورت و نظر آرای عمومی و اکثریت محسوب می شود.

*آیا نمی توان گفت اختلاف سلیقه را باید درجریان اصلاحات به رسمیت شناخت؟

- در تمام دموکراسی های عالم اختلاف سلیقه و نظروجود دارد. اختلاف قطعی است اما باید اختلاف را حل کرد، راه حل اختلاف صندوق رأی وتسلیم شدن در مقابل رأی اکثریت است. البته اکثریت باید دیدگاه ها، حرمت و شأناقلیت را مراعات کند. مثلا اوایل انقلاب، حزب جمهوری اکثریت کرسی های مجلس اول رادر اختیار داشت اما اقلیت را حذف کرد، اقلیتی که حاضر بود برای مصالح کشور کار کندو مشورت دهد. من خودم بعد از عزل بنی صدر سال 60 که مخالف طرح عدم کفایت رئیسجمهور بودم، علاقه داشتم کار کنم چون هیچ گاه اخلال در نظم کشور را نه برای خودم ونه برای هیچ کس جایز ندانستم آقایان حزب جمهوری می گفتند یا باید توجه به حرف ماکنید یا کنار بروید.

* اوایل دهه 80 یک اصطلاحی در عرصه سیاسی کشوروارد شد و به کسانی که نظر جمع را نمی پذیرفتند غضنفر و بدلی می گفتند آیا می توانگفت کسانی که خود را اصلاح طلب می نامند اما نظر جمع را نمی پذیرند اصلاح طلب بدلیهستند؟

- یک زمانی برخی واژه بدلی را درباره برخی افرادبه کار می بردند. مثلا آقای پورنجاتی در یک تشکیلات خاصی بود ولی بعداً نظرش برگشتاما به او اصلاح طلب بدلی می گفتند در حالی که به نظر من وقتی خود افراد اعلام اصلاحطلبی و همراهی می کنند هرگز نباید متهم شوند و گذشته شان را به آنها یادآوری کرد،منتها این افراد باید به معیارها و مقررات جریان سیاسی تن دهند. اگر کسانی تغییرجریان سیاسی دادند و به جریان اصلاح طلبی وارد شدند اما اینجا هم بخواهند خرابکاریو شلوغ کاری کنند و به اختلاف ها دامن بزنند استفاده تعبیر «بدلی» درباره آنها صدقمی کند چون کسانی هستند که درست نمی شوند.

کسانی که دنبال ایجاد سازوکارهای موازی در کنارشورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان هستند، آیا روحیه خرابکاری دارند؟

بعد از تشکیل شورای جامعی با حضور همه اصلاحطلبان، اگر کسانی بکوشند دکان دیگری مقابل این شورا به اسم اصلاح طلبی باز کنند معتقدمبله چنین کسانی صلاحیت حضور در جریان اصلاحات را ندارند.


اصلاح طلبان اختلاف جریان کسانی تصمیم احزاب شورای سیاسی سیاستگذاری اصلاحات مشورت آقایان منتجب اکثریت رهامی انتخابات خاتمی مقابل دنبال شخصیت گفتند افراد شورایی جمهوری حکیمی کواکبیان خامنه تشکیل ندارند اصلاحطلبی خواهیم ساماندهی گذشته صلاحیت سلیقه درباره خودخواه مستبد اوایل البته دیدگاه براساس اختلافات دیگری هماهنگی نباید مصالح تصمیمات اصلاحطلبان انصاری تشکیلاتی گویند